Ce colectăm?

Ce colectăm?

Noi strângem capace pentru a le împiedică să ajungă în mediu și în scopul donării banilor. Aceste capace însă nu au nici o valoare dacă nu le cumpără cineva. Că să le cumpere cineva, ele trebuie să îndeplinească anumite condiții pentru a putea fi reciclate și refolosite. Volumul de capace a crescut foarte mult (yaaay! :)), dar ritmul creșterii numărului de voluntari nu a ținut pasul; ba câțiva chiar au renunțat pe traseu. Astfel, ține de FIECARE dintre noi să ne asigurăm că facem bine de la început.

Reciclarea corectă nu e chiar floare la ureche și e rolul nostru să ne asigurăm că transmitem informațiile corecte astfel încât să facem fapte bune din toate punctele de vedere. Sperăm să ne fiți alături în acest demers! 🙂

Simbolul triunghiului format din săgeți (Mobius Loop) pe care îl găsim pe recipientele și produsele din plastic nu înseamnă neapărat faptul că acestea sunt reciclabile; ceea ce contează este cifra (de la 1 la 7) din interiorul simbolului sau combinația de litere de sub el. Scopul acestora este de a ajută la identificarea tipului de plastic folosit, dat fiind faptul că nu toate tipurile de plastic sunt reutilizabile sau reciclabile. În casrul proiectului #capacecusuflet colectăm doar plastic de tip HDPE - cifra 2 și PP - cifra 5. Din păcate nu toate sunt marcate, dar măcar mai filtrăm o parte dintre ele 🙂

Pentru orice alt obiect doriți să adăugați colectei, va rugăm să verificați pozele din această pagină, pe care o actualizăm frecvent cu poze specifice.

❗ Riscul nesortarii capacelor de alte obiecte este pierderea cumpărătorilor acestui tip de plastic. Dacă îi pierdem pe ei, tot proiectul se destramă 🙁 Mai multe detalii le puteți găși și pe paginile noastre de social media căutând #pastiladeinformarecapacecusuflet.

Ne ajuți cu:

De reținut!!

Curăță capacele înainte de a le preda. Un singur capac murdar poate compromite lotul!

#pastiladeinformare

NU ne ajuți cu:

Colectarea în sticle sau bidoane PET

 • în aceste recipiente se păstrează umezeală și capacele încep să prindă miros și chiar mucegai. Din cele 50 de bidoane din poză, 7 (14%) erau și cu capace mucegăite, iar 3 nerecuperabile - chiar era încă lichid în bidon 🙁
 • în aceste recipiente capacele ocupă mult mai mult loc decât în cutii sau saci. Să depozitezi și să transporți aer este extrem de scump! Ex.: capacele din cele 50 de bidoane din poză, au încăput în 3 saci și un pic.
 • tăierea acestor recipiente în cantități mari ia foarte mult timp pentru voluntari și generează deșeuri pentru care nu au loc de depozitare adecvat și nici identifcata varianta de valorificare. Pentru cele 50 de bidoane din poză tăierea și sortarea a însemnat 1 ora și 45 minute, 2.5 saci menajeri de desuri PET și o cutiuță de obiecte neconforme cu capacele din plastic de tip HDPE și PP

Urmărește-ne pe :

Baterii

 • Găsim foarte multe baterii de toate felurile printre capacele predate. Pe lângă faptul că nu sunt din plastic, bateriile au un regim special de colectare, ele conțînând substanțe foarte dăunătoare mediului.
 • De cele mai multe ori unul din următorii pași la care sunt supuse capacele colectate de noi este măcinarea cu niște utilaje speciale. Bateriile sau alte metale amestecate cu capace, odată ajunse între cuțitele de măcinat ale utilajelor, le pot provoca defecțiuni.
 • ⚠️ Este extrem de important că bateriile să fie reciclate corespunzător, separat! Bateriile sunt niște "mici bombe poluatoare". ☢️
 • Prin degradare ele poluează cu metale grele precum mercur, plumb, cadmiu, litiu și nichel, deosebit de nocive pentru sănătate odată ce ajung în sol, apă, pânză freatică, atmosfera și în general în mediul înconjurător. Aceste metale distrug vegetația din zona și pot atacă sănătatea oamenilor, putând provoca diverse boli de la simple alergii până la cancer.
 • ❗❗❗Mercurul conținut într-o baterie de ceas poate polua 500 de litri de apă sau un metru pătrat de sol pe o perioada de 50 ani❗❗❗
 • Astfel, va rugăm să le predați la punctele de colectare dedicate bateriilor! Le gășiți în aproape orice supermarket și în alte locații ușor accesibile.
 • Odată adunate, bateriile sunt trimise către centre de tratare, unde sunt înlăturate substanțele periculoase și apoi reciclare.
 • Din 1000 de baterii portabile se pot obține 190 kg de fier, utilizat în industrie...

Urmărește-ne pe :

Pompițe de la diverse produse

 • Pompitele de la diverse produse (săpun lichid, detergenți, produse curățenie, crème de corp, spray-uri diverse, gel dezinfectant, etc.) sunt din mai multe tipuri de plastic + metal (arcul din interior)
 • De cele mai multe ori chiar plasticul din care sunt confecționate este de alt tip decât cel al capacelor 
 • Arcul din interior este foarte greu de înlăturat. De cele mai multe ori unul din următorii pași la care sunt supuse capacele colectate de noi este măcinarea cu niște utilaje speciale. Arcurile sau alte metale amestecate cu capace, odată ajunse între cuțitele de măcinat ale utilajelor, le pot provoca defecțiuni.

Urmărește-ne pe :

Capace din metal + plastic

 • Capace din plastic învelit în metal pot fi cele de la următoarele produse:
 • 💧Aqua Carpatica
 • 💧Apă La Fântână îmbuteliată în sticle de 0.5 l. Din discuțiile de la începutul anului cu reprezentanții La Fântână am înțeles că intenționează să schimbe design-ul pentru a fi mai ușor de reciclat, dar până atunci va rugăm să nu le colectați împreună cu capacele de plastic!

Motive:

 • Plasticul și metalul se reciclează diferit. Separarea plasticului de metal în acest caz este foarte greu de făcut 🙁
 • De cele mai multe ori unul din următorii pași la care sunt supuse capacele colectate de noi este măcinarea cu niște utilaje speciale. Metalul din aceste capace, odată ajuns între cuțitele de măcinat ale utilajelor, poate provoca defecțiuni.


Urmărește-ne pe :

Capace din metal de la BERE, SUC, APĂ și alte băuturi

 • Plasticul și metalul se reciclează diferit. În cadrul proiectului #capacecusuflet colectăm capace din PLASTIC de tip HDPE (cifra 2 în triunghiul de reciclare) și PP (cifra 5 în triunghiul de reciclare) 
 • De cele mai multe ori unul din următorii pași la care sunt supuse capacele colectate de noi este măcinarea cu niște utilaje speciale. Capacele metalice rămase între capacele de plastic odată ajuns între cuțitele de măcinat ale utilajelor, poate provoca defecțiuni. 
 • Sortarea se face din păcate manual și este aproape imposibil să fie eliminate toate capacele de metal pentru că pot fi confundate sau chiar rămân încastrate în capacele de plastic

Urmărește-ne pe :