De ce e nevoie de „Capace cu suflet”?
Proiectul “Capace cu suflet” e initiativa ecologică cu valențe sociale, o poveste despre forța lui “ÎMPREUNĂ”: fiecare dintre noi face un gest mic, iar împreună aducem o schimbare în bine!
Inventarea plasticului a ajutat dezvoltarea în foarte multe domenii, făcând accesibile consumatorului multe produse și servicii. Plastic se poate găsi peste tot în jurul nostru, de la căsti de bicicletă, la telefoane, periuțe de dinți, instrumente medicale, jucării și multe altele, printre care și CAPACE pentru sticlele de apă, suc, lapte și alte produse pe care le folosim în viata de zi cu zi.
Însă, utilizarea plasticului la scară largă și comoditatea utilizatorului au dus la creșterea excesivă a consumului de plastic (mai ales cel de unică folosință sau nereciclabil) și la poluarea mediului înconjurator. Foarte mult plastic (bucăți sau microplastic) ajunge în parcuri, păduri, mări și oceane.
Știai că 100% din broaștele țestoase au plastic în stomac și 80% din deșeurile marine sunt plastic (sub diverse forme, de la bucăți la microplastic). Asta a rezultat în urma unui studiu recent efectuat în Oceanul Pacific, Oceanul Atlantic și Marea Mediterană.
Doar 15% din plastic se reciclează la nivel mondial
Doar 15% din plastic se reciclează la nivel mondial. Restul ajunge în natură sau se arde, producând substanțe nocive.
Reciclarea este doar ultimul pas pentru protejarea mediului de deșeuri; înainte de asta trebuie mai ales să REDUCEM consumul și să REFOLOSIM cât de mult putem obiectele pe care le avem deja. Dar, din ce consumăm, trebuie să avem grijă să reciclăm corect cât de mult putem.
România se află pe penultimul loc în Europa în ceea ce privește rata de reciclare a deseurilor - reciclăm doar 14% din toate deseurile generate. Subiectul protejării mediului și al reciclării este abordat prea puțin în școli, astfel încât Asociația CAPACE CU SUFLET își propune să contribuie la informarea și educarea românilor. Resursele planetei se diminuează într-un ritm accelerat, așa că e nevoie să conștientizăm cât mai devreme posibil cum să protejăm resursele pe care le avem și cum să ducem un trai sustenabil. Ideea noastră împletește teoria cu jocul într-un mod simplu și amuzant, astfel încât lumea nici nu își dă seama că învață în timp ce se implică.
Proiectul Capace cu suflet e un exemplu pentru a vedea ce simplu poate fi să reciclezi corect, iar concomitent se creează o adevărată comunitate de implicare civică ce își ajută semenii cu banii rezultați în urma reciclării.
Sigur că Asociația Capace cu suflet nu va rezolva problema poluării cu plastic și nu va reuși să elimine sărăcia, dar mic cu mic se face mare și de la an la an reușim să avem un impact tot mai mare.
Împreună am făcut lucruri minunate în toți acești ani: