Cum transformăm capacele de plastic în zambete?

Asociația CAPACE CU SUFLET, împreună cu parteneri locali implementează în baza sponsorizarilor primite un proiect pentru educarea copiilor în ideea protejării mediului inconurator, a reducerii consumului și a importanței implicării civice, folosindu-ne de latura amuzantă a colectatului de capace colorate de plastic.

„ Cum transformăm capacele de plastic în zambete”

- proiect in curs de desfășurare -

De ce e nevoie de acest proiect?

Problemele pe care dorim să le abordăm prin acest proiect sunt în principal două: rata scăzută de reciclare la nivel național și, de asemenea, nivelul scăzut de implicare civică.

România se află pe penultimul loc în Europa în ceea ce privește rata de reciclare a deșeurilor - reciclăm doar 14%.

Soarta planetei noastre este în mâinile copiilor, așa că ei trebuie să învețe cât mai devreme posibil cum să protejeze resursele pe care le au și cum să trăiască o viață durabilă.


La școală, copiii învață valori și comportamente care “se lipesc” de ei până la maturitate. Astfel, această este vârstă ideală pentru a-i inspiră să aibă grijă de mediu și de oamenii vulnerabili din comunitatea lor.

Ideea proiectului împletește teoria cu jocul într-un mod atât de distractiv încât copiii nici nu își vor da seama că învață.

Beneficiile

  • înțelegerea impactului pe care alegerile noastre le au asupra mediului înconjurător
  • formarea comportamentului responsabil față de mediul înconjurător
  • promovarea valorilor precum empatie, spirit civic, generozitate, implicarea în activități de voluntariat în rândul elevilor, părinților și a cadrelor didactice.

Scopul

Prin acest proiect învățăm copii, prin joacă, să recicleze pentru protejearea mediului și să se implice în comunitate identificând și contribuind la cauze sociale.

Scopul proiectului este creșterea nivelului de educație ecologică și a implicării civice.

Perioada de desfășurare

Proiectul se desfasoară pe o perioadă de 5 săptămâni de la începere. În fiecare sesiune sunt implicate 30 de clase de nivel primar (clasele I-IV) din 10 școli.

Structura proiectului

În fiecare etapă, între 5 și 10 școli sunt selectate să ia parte la acest proiect de educație cu valențe sociale, care are 2 componente:

componenta teoretică - prezentări care conțin noțiuni teoretice despre protecția mediului înconjurător și cum putem folosit tehnologia că să facem asta.

componenta practică: o competiție amicală între școli. Copiii vor colecta capace de plastic colorate cu scopul principal de a dona banii rezultați din valorificarea lor unei cauze sociale alese de ei împreună cu coordonatorii lor, o cauza din comunitatea din care ei fac parte.

La începutul programului se vor împărți materiale promoționale care să facă proiectul mai atrăgător pentru copii :)

Premii

Măsurarea rezultatelor se face săptămânal iar copii implicați în această activitate primesc diverse recompense (sub formă de bratară, autocolant etc) pentru munca lor și sunt încurajați să se implice cât mai mult în protejarea mediului.

La finalul programului de 5 săptămâni se vor emite diplome de participare pentru elevi și adeverințe de participare pentru profesori.

Se vor acorda premii pentru elevii câștigători și pentru profesorul lor coordonator și premii de participare pentru toți copiii care au luat parte la proiect.

Rezultate pe termen lung

În fiecare sesiune a acestui proiect între 300 și 750 de copii învață și înțeleg importanța protejării planetei și importanța implicării civice a fiecăruia dintre noi.

Acești copii vor duce mai departe informațiile dobândite pe parcursul proiectului către familiile și prietenii lor și vor crea un curent favorabil ecologiei și ajutorării semenilor mai putin norocoși.